Over Aikido

Aikido is een Japanse Vechtkunst. Het woord Aikido betekent  “De weg van de Harmonie van Energie”. Letterlijk betekent Ai  “Samenbrengen, Ki betekent “Energie” en Do “De Weg”.

Winnen zonder te vechten

Deze vechtkunst heeft een zelfverdedigingskarakter. Er is ook , met uitzondering van Shodokan Aikido, geen competitie. Aikido kenmerkt zich door cirkelbewegingen en door aangepaste technieken, waarbij de aanvaller ongedeerd blijft. Bij het beoefenen is dus niet de gedachte hoe we de aanvaller verslaan, maar het gaat om je eigen angsten en innerlijke gevecht te overwinnen. De Weg is Leven en te winnen zonder te vechten. Je leert bewegingen met een rijke achtergrond aan oude Japanse tradities en geschiedenis. Boven alles realiseer je je, hoe kwetsbaar wij zijn en daarom zal de training zich richten op vooral bewust en ontspannen oefenen.

Zanshin, Musubi, Shin Gi Tai

In het Japans wordt dit Zanshin genoemd. Leiden en volgen gaan hand in hand om Musubi te bewerkstelligen. Dit is een Japanse term, dat te vertalen is als “eenheid vormen met de beweging en energie van de aanvaller”. Aikido betekent ook samenwerken en elkaar helpen en aanpassen aan elkaars karakteristieken: ervaren, niet-ervaren, lang, klein, heel sterk, niet sterk, snel, langzaam, jong, oud, etc. Deze manier van trainen komt terug in het Japans als “Shin-Gi-Tai”. We trainen voorzichtig en langzaam en bouwen de snelheid op naar gelang je vordert. Hiermee willen we blessures voorkomen en een langdurige aikidotraining bevorderen, immers kun je wel tot vrij hoge leeftijd deze vechtkunst beoefenen.